![]()
A) Mnohokrkovité červy B) Měkkýši C) Krevety D) Ryby
A) Používají částečně roztažená křídla jako pádla a nohy jako kormidlo. B) K pohybu používají pouze nohy. C) Rychle mávají křídly. D) Spoléhají se na proudy, které je unášejí.
A) 18 cm B) Přibližně 7 cm C) 12 cm D) 5 cm
A) Prostřednictvím ledvin a specializovaných solních žláz v nosních dírkách. B) Vyvrhováním. C) Vylučováním soli přes nohy. D) Pitím sladké vody.
A) Do kolonie, kde se vylíhli. B) Do nejbližší lidské osady. C) Na zcela nové místo každý rok. D) Náhodně na různých ostrovech.
A) Než přistanou, několikrát kolem kolonie krouží. B) Potápějí se do vody. C) Přistávají ihned po příletu. D) Letí přímo k vchodu do nory.
A) Odplavou pryč. B) Drží se vzpřímeně, nadouvají peří na hrudi a mají zvednutý ocas. C) Zůstávají v tichosti. D) Skloňují hlavy.
A) 55 mm dlouhé a 35 mm široké, váží přibližně 50 g. B) 50 mm dlouhé a 30 mm široké, váží přibližně 40 g. C) 61 mm dlouhé a 42 mm široké, váží přibližně 62 g. D) 70 mm dlouhé a 45 mm široké, váží přibližně 80 g.
A) Nechávají je, aby si sami lovili potravu. B) Krmení přímo zobákem do zobáku. C) Od začátku jim shazují ryby na dno hnízda. D) Krmí je částečně strávenou potravou.
A) Počet predátorů na souši. B) Přítomnost arktických racků. C) Dostupnost písečných úhořů. D) Teplota vody.
A) 80 až 90 dní. B) 34 až 50 dní, v závislosti na množství potravy. C) 60 až 70 dní. D) 10 až 20 dní.
A) Získává typické skvrny na obličeji, které má v dospělosti. B) Okamžitě opustí hnízdo. C) Začne si samostatně hledat potravu. D) Ztratí své chmýří a odhalí se jeho dospělé peří.
A) Mláďata zůstávají v hnízdě neomezenou dobu. B) Mláďata opouštějí hnízdo během dne. C) Mláďata jsou opuštěna. D) Mláďata opouštějí hnízdo v noci.
A) Plavou směrem k predátorům. B) Vyplavou na moře, obvykle asi 3 km od pobřeží, ještě před rozbřeskem. C) Shromažďují se s ostatními mlýdaty. D) Okamžitě se vrátí zpět na pevninu.
A) Je nepravděpodobné, že by se spontánně začaly vytvářet nové kolonie. B) Přestanou se v daném roce rozmnožovat. C) Přesunou se do lidských sídel. D) Okamžitě najdou nová hnízdiště v blízkosti.
A) „Klování“, kdy páry kývají hlavami a vzájemně si klepou zobáky. B) Provádění akrobatických letových vystoupení. C) Stavění propracovaných hnízd. D) Zpívání složitých písní.
A) Používají se jako úložný prostor pro potravu. B) Používají je pouze mladí papuchalkové. C) Po jednom použití jsou opouštěny. D) Slouží k rozmnožování a odchovu mláďat.
A) Jejich hnízda se mohou zřítit, pokud lidé neopatrně procházejí kolem. B) Staví si pevnější hnízda. C) Přítomnost lidí zcela ignorují. D) Přítomnost lidí vítají.
A) Jsou to jediné lokality, kde se papuchalci rozmnožují. B) Nemají žádný význam. C) Každý rok jsou opouštěny. D) Úspěšné obnovení populace po ochranářských snahách.
A) Migrace do nových oblastí. B) Úplné ukončení rozmnožování. C) Krmení mláďat alternativními druhy potravy. D) Snížení počtu mláďat.
A) Přilétají ve skupinách, když krmí svá mláďata. B) Ignorují race. C) Bojují s raci. D) Ukryjí svou potravu.
A) Jsou větší než dospělí papuchalkové. B) Nemají bílé skvrny na obličeji a mají tmavé nohy a chodidla. C) Mají jasně červené zobáky. D) Mají plně vyvinutá křídla.
A) Vyhrabávají nové tunely. B) Okamžitě odlétají. C) Zůstávají v noře. D) Chodí, běhají a mávají křídly, aby se dostali k moři.
A) Teplota vzduchu. B) Přítomnost arktických raceků. C) Dostupnost sledě. D) Počet lidských návštěvníků.
A) Zvýší produkci vajec. B) Migrují do nových oblastí. C) Období, kdy se mláďata osamostatňují, se může prodloužit a mláďata mohou vyhladovět. D) Okamžitě opustí svá hnízda.
A) Vždy jsou mělké a jednoduché. B) Jsou postaveny výhradně z větviček. C) Mohou být složitá a obsahovat postranní tunely, které slouží jako latríny. D) Sdílí je více druhů.
A) Napádají albatrosy. B) Predace se snižuje, když dorazí několik ptáků současně. C) Ukryjí svá mláďata. D) Opustí danou oblast.
A) 5 m (16 stop) B) 15 m (49 stop) C) 10 m (35 stop) D) 20 m (66 stop)
A) Cvrčivý zvuk. B) Pískavý zvuk. C) Hluboké vrčení, které se trochu podobá zvuku startující motorové pily. D) Klikavý zvuk.
A) Passeriformes B) Charadriiformes C) Anseriformes D) Ciconiiformes
A) Falconidae B) Alcidae C) Spheniscidae D) Procellariidae
A) Alca B) Uria C) Fratercula D) Cepphus
A) Staroanglický B) Latinský C) Řecký D) Anglo-normandský
A) Atlantický papuchal B) Alkoun C) Lyska černá D) Manxský buřňák
A) F. a. grabae B) F. a. pacifica C) F. a. arctica D) F. a. naumanni
A) F. a. naumanni B) F. a. pacifica C) F. a. grabae D) F. a. arctica
A) Čeleď potápkovití B) Čeleď albatrosovití C) Čeleď rackovití D) Čeleď pelikanovití
A) Francie (Bretaň) B) Grónsko C) Island D) Nový Skotsko a Labrador
A) Bílá B) Světle šedá C) Černá D) Tmavě šedá
A) Atlantický papuchalk B) Kanadská husa C) Divoká kachna D) Velký modrý potápník
A) Léto B) Jaro C) Podzim D) Zima
A) 60% B) 80% C) 50% D) 30%
A) Nová Fundlandie B) Jižní Amerika C) Norsko D) Faerské ostrovy
A) Podzim B) Léto C) Zima D) Jaro
A) Černá B) Bílá C) Šedá D) Hnědá
A) Černohřbetý rack B) Stříbřitý rack C) Velký černohřbetý rack D) Arktická rybákovec (Stercorarius parasiticus)
A) Spilopsyllus cuniculi B) Ixodes uriae C) Ceratophyllus borealis D) Ornithopsylla laetitiae
A) Kudzu B) Pálivník japonský C) Stromovitá sléz (Lavatera arborea) D) Volně rostoucí rdesť
A) 20–25 milionů jedinců B) 12–14 milionů jedinců C) 5–6 milionů jedinců D) 30–35 milionů jedinců
A) Souostroví Farne B) Ostrov Lundy C) Ostrov Skomer D) Ostrov Fair Isle
A) Pozemní savci B) Ryby C) Létající predátoři D) Tuleňovití
A) Průzkumy stravovacích návyků B) Metody založené na analýze unikátních chemických stop C) Genetická modifikace D) Analýza chování
A) Migrační vzorce ryb B) Rychlost růstu mláďat C) Úroveň slanosti oceánu D) Teplota vody, která ovlivňuje množství planktonu
A) Národní společnost Audubon B) Světový fond na ochranu přírody C) Sierra Club D) Společnost pro ochranu přírody
A) Pufflings B) Mořští ptáčci C) Mořští opeřenci D) Oceánská mláďata
A) Oslo B) Bergen C) Obec Værøy D) Trondheim
A) 1950 B) 1945 C) 1960 D) 1939
A) Porgové B) Ewokové C) Wookieové D) Droidi |