A) Ryby B) Měkkýši C) Mnohokrkovité červy D) Krevety
A) Rychle mávají křídly. B) Používají částečně roztažená křídla jako pádla a nohy jako kormidlo. C) K pohybu používají pouze nohy. D) Spoléhají se na proudy, které je unášejí.
A) 5 cm B) 18 cm C) Přibližně 7 cm D) 12 cm
A) Vylučováním soli přes nohy. B) Prostřednictvím ledvin a specializovaných solních žláz v nosních dírkách. C) Vyvrhováním. D) Pitím sladké vody.
A) Do kolonie, kde se vylíhli. B) Do nejbližší lidské osady. C) Na zcela nové místo každý rok. D) Náhodně na různých ostrovech.
A) Letí přímo k vchodu do nory. B) Potápějí se do vody. C) Než přistanou, několikrát kolem kolonie krouží. D) Přistávají ihned po příletu.
A) Drží se vzpřímeně, nadouvají peří na hrudi a mají zvednutý ocas. B) Odplavou pryč. C) Skloňují hlavy. D) Zůstávají v tichosti.
A) 61 mm dlouhé a 42 mm široké, váží přibližně 62 g. B) 70 mm dlouhé a 45 mm široké, váží přibližně 80 g. C) 55 mm dlouhé a 35 mm široké, váží přibližně 50 g. D) 50 mm dlouhé a 30 mm široké, váží přibližně 40 g.
A) Krmení přímo zobákem do zobáku. B) Od začátku jim shazují ryby na dno hnízda. C) Krmí je částečně strávenou potravou. D) Nechávají je, aby si sami lovili potravu.
A) Počet predátorů na souši. B) Dostupnost písečných úhořů. C) Teplota vody. D) Přítomnost arktických racků.
A) 34 až 50 dní, v závislosti na množství potravy. B) 10 až 20 dní. C) 60 až 70 dní. D) 80 až 90 dní.
A) Okamžitě opustí hnízdo. B) Začne si samostatně hledat potravu. C) Ztratí své chmýří a odhalí se jeho dospělé peří. D) Získává typické skvrny na obličeji, které má v dospělosti.
A) Mláďata opouštějí hnízdo v noci. B) Mláďata jsou opuštěna. C) Mláďata zůstávají v hnízdě neomezenou dobu. D) Mláďata opouštějí hnízdo během dne.
A) Vyplavou na moře, obvykle asi 3 km od pobřeží, ještě před rozbřeskem. B) Plavou směrem k predátorům. C) Shromažďují se s ostatními mlýdaty. D) Okamžitě se vrátí zpět na pevninu.
A) Je nepravděpodobné, že by se spontánně začaly vytvářet nové kolonie. B) Přestanou se v daném roce rozmnožovat. C) Přesunou se do lidských sídel. D) Okamžitě najdou nová hnízdiště v blízkosti.
A) Provádění akrobatických letových vystoupení. B) „Klování“, kdy páry kývají hlavami a vzájemně si klepou zobáky. C) Stavění propracovaných hnízd. D) Zpívání složitých písní.
A) Používají je pouze mladí papuchalkové. B) Slouží k rozmnožování a odchovu mláďat. C) Po jednom použití jsou opouštěny. D) Používají se jako úložný prostor pro potravu.
A) Přítomnost lidí vítají. B) Jejich hnízda se mohou zřítit, pokud lidé neopatrně procházejí kolem. C) Staví si pevnější hnízda. D) Přítomnost lidí zcela ignorují.
A) Každý rok jsou opouštěny. B) Nemají žádný význam. C) Jsou to jediné lokality, kde se papuchalci rozmnožují. D) Úspěšné obnovení populace po ochranářských snahách.
A) Úplné ukončení rozmnožování. B) Krmení mláďat alternativními druhy potravy. C) Snížení počtu mláďat. D) Migrace do nových oblastí.
A) Přilétají ve skupinách, když krmí svá mláďata. B) Bojují s raci. C) Ignorují race. D) Ukryjí svou potravu.
A) Jsou větší než dospělí papuchalkové. B) Mají jasně červené zobáky. C) Nemají bílé skvrny na obličeji a mají tmavé nohy a chodidla. D) Mají plně vyvinutá křídla.
A) Chodí, běhají a mávají křídly, aby se dostali k moři. B) Zůstávají v noře. C) Okamžitě odlétají. D) Vyhrabávají nové tunely.
A) Teplota vzduchu. B) Dostupnost sledě. C) Počet lidských návštěvníků. D) Přítomnost arktických raceků.
A) Období, kdy se mláďata osamostatňují, se může prodloužit a mláďata mohou vyhladovět. B) Zvýší produkci vajec. C) Okamžitě opustí svá hnízda. D) Migrují do nových oblastí.
A) Sdílí je více druhů. B) Vždy jsou mělké a jednoduché. C) Mohou být složitá a obsahovat postranní tunely, které slouží jako latríny. D) Jsou postaveny výhradně z větviček.
A) Ukryjí svá mláďata. B) Opustí danou oblast. C) Predace se snižuje, když dorazí několik ptáků současně. D) Napádají albatrosy.
A) 15 m (49 stop) B) 10 m (35 stop) C) 5 m (16 stop) D) 20 m (66 stop)
A) Hluboké vrčení, které se trochu podobá zvuku startující motorové pily. B) Pískavý zvuk. C) Klikavý zvuk. D) Cvrčivý zvuk.
A) Ciconiiformes B) Charadriiformes C) Anseriformes D) Passeriformes
A) Procellariidae B) Spheniscidae C) Alcidae D) Falconidae
A) Alca B) Cepphus C) Uria D) Fratercula
A) Staroanglický B) Latinský C) Anglo-normandský D) Řecký
A) Manxský buřňák B) Lyska černá C) Alkoun D) Atlantický papuchal
A) F. a. pacifica B) F. a. arctica C) F. a. naumanni D) F. a. grabae
A) F. a. grabae B) F. a. pacifica C) F. a. naumanni D) F. a. arctica
A) Čeleď rackovití B) Čeleď pelikanovití C) Čeleď potápkovití D) Čeleď albatrosovití
A) Francie (Bretaň) B) Nový Skotsko a Labrador C) Island D) Grónsko
A) Bílá B) Černá C) Tmavě šedá D) Světle šedá
A) Atlantický papuchalk B) Kanadská husa C) Velký modrý potápník D) Divoká kachna
A) Podzim B) Jaro C) Zima D) Léto
A) 30% B) 50% C) 80% D) 60%
A) Nová Fundlandie B) Norsko C) Jižní Amerika D) Faerské ostrovy
A) Podzim B) Jaro C) Zima D) Léto
A) Hnědá B) Bílá C) Šedá D) Černá
A) Černohřbetý rack B) Stříbřitý rack C) Arktická rybákovec (Stercorarius parasiticus) D) Velký černohřbetý rack
A) Spilopsyllus cuniculi B) Ornithopsylla laetitiae C) Ixodes uriae D) Ceratophyllus borealis
A) Pálivník japonský B) Stromovitá sléz (Lavatera arborea) C) Volně rostoucí rdesť D) Kudzu
A) 20–25 milionů jedinců B) 12–14 milionů jedinců C) 5–6 milionů jedinců D) 30–35 milionů jedinců
A) Ostrov Lundy B) Ostrov Fair Isle C) Ostrov Skomer D) Souostroví Farne
A) Tuleňovití B) Létající predátoři C) Ryby D) Pozemní savci
A) Genetická modifikace B) Metody založené na analýze unikátních chemických stop C) Průzkumy stravovacích návyků D) Analýza chování
A) Migrační vzorce ryb B) Teplota vody, která ovlivňuje množství planktonu C) Rychlost růstu mláďat D) Úroveň slanosti oceánu
A) Národní společnost Audubon B) Sierra Club C) Světový fond na ochranu přírody D) Společnost pro ochranu přírody
A) Mořští opeřenci B) Pufflings C) Oceánská mláďata D) Mořští ptáčci
A) Bergen B) Obec Værøy C) Oslo D) Trondheim
A) 1960 B) 1950 C) 1945 D) 1939
A) Ewokové B) Droidi C) Porgové D) Wookieové |