![]()
A) Makaka B) Papio C) Cercopithecus D) Chlorocebus
A) Australia B) Afryka C) Azja D) Ameryka Północna
A) Gaggle B) Opakowanie C) Stado D) Oddziały
A) Są to zwierzęta nocne B) Są to zwierzęta samotne C) Są to zwierzęta wysoce społeczne D) Są roślinożercami
A) Gady B) Naczelne C) Owady D) Ptaki
A) Duże kły B) Jasne futro C) Rozpiętość skrzydeł D) Długi ogon
A) Znakowanie zapachem B) Statuetki pawianów C) Sadzenie drzew D) Budowa ogrodzeń
A) Oddział B) Stado C) Opakowanie D) Pod
A) Śpiewać B) Aby przyciągnąć partnerów C) Do przechowywania żywności D) Aby odstraszyć drapieżniki
A) 3 B) 7 C) 9 D) 5
A) 40-50 lat B) 20-30 lat C) 5-7 lat D) 10-15 lat
A) Babun hamadryjski. B) Babun oliwkowy. C) Babun chacma. D) Babun gwinejski.
A) Mandryl Kinda. B) Mandryl chacma. C) Mandryl oliwkowy. D) Mandryl hamadryjski.
A) Krokodyle nilowe, lamparty, lwy i hieny. B) Tygrysy, rekiny i węże. C) Wilki, niedźwiedzie i orły. D) Kojoty, lisy i sowy.
A) Babuny ustalają hierarchię społeczną obserwując zachowania pielęgnacyjne. B) Babuny ustalają hierarchię społeczną obserwując zachowania związane z karmieniem. C) Babuny mogą ustalać hierarchię społeczną na podstawie wymiany dźwięków. D) Babuny ustalają hierarchię społeczną poprzez walki fizyczne.
A) Brak samców B) Wybór partnera C) Brak ustalonej struktury społecznej D) Izolacja grup
A) Około 600 gramów B) Około 500 gramów C) Około 400 gramów D) Około 300 gramów
A) Babun hamadryjski. B) Babun Kinda. C) Babun chacma. D) Babun oliwny.
A) Sierściaste pyszczki z tępymi zębami. B) Krótkie, płaskie pyszczki bez zębów. C) Długie, przypominające pysk psa, z ostremi zębami kłów. D) Brak widocznych zębów kłów.
A) Ekosystem Maasai Mara B) Ekosystem Amboseli C) Ekosystem Tsavo D) Ekosystem Serengeti
A) Ogon B) Ciało C) Pośladki D) Oczy
A) Ucieczka B) Poszukiwanie pomocy od samic C) Ignorowanie walki D) Zabieranie młodych osobników
A) Hominidae B) Atelidae C) Cercopithecidae D) Pongidae
A) Pojedyncze potomstwo B) Trójki C) Czwórki D) Bliźniaki
A) Grupy składające się z jednego samca B) Mieszane grupy C) Izolowane pary D) Grupy składające się wyłącznie z samic
A) Babi B) Anubis C) Ra D) Osiris
A) Trawy B) Owadach C) Gryzonie D) Owoce
A) Poduszeczki na pośladkach. B) Skórzane poduszeczki. C) Zrogowacenia kulszowe. D) Amortyzatory skórne.
A) Grypa B) Wirus Ebola C) Wścieklizna D) Mycobacterium tuberculosis (pałeczka gruźlicza)
A) Babuny śpią w norach pod ziemią. B) Babuny śpią na drzewach, na wysokich skałach lub klifach. C) Babuny śpią na otwartych polach. D) Babuny śpią w jaskiniach.
A) Okres ciąży u babun wynosi około dziewięciu miesięcy. B) Okres ciąży u babun wynosi około sześciu miesięcy. C) Okres ciąży u babun wynosi około trzech miesięcy. D) Okres ciąży u babun wynosi około roku.
A) Większość samic opuszcza grupę, w której się urodziła, po urodzeniu potomstwa. B) Większość samic opuszcza grupę, w której się urodziła, zanim osiągnie dojrzałość płciową. C) Większość samic pozostaje w tej samej grupie przez całe życie. D) Większość samic opuszcza grupę, w której się urodziła, po osiągnięciu dojrzałości płciowej.
A) Samce zazwyczaj opuszczają grupę, w której się urodzili, po osiągnięciu dojrzałości płciowej. B) Samce zazwyczaj opuszczają grupę, w której się urodzili, po urodzeniu potomstwa. C) Samce zazwyczaj opuszczają grupę, w której się urodzili, zanim osiągną dojrzałość płciową. D) Samce zazwyczaj pozostają w grupie, w której się urodzili, przez całe swoje życie.
A) Afryński pyton skalny B) Bawole afrykańskie C) Czarna mamba D) Nilowy krokodyl
A) Homopłciowość (brak różnic płciowych). B) Jednopłciowość (brak różnic płciowych). C) Wielopłciowość (różnorodność płciowa). D) Dwupłciowość (różnice płciowe). |