A) Procyonidae B) Canidae C) Felidae D) Ursidae
A) Opakowanie B) Stado C) Stado D) Zespół
A) Ameryka Środkowa i Południowa B) Afryka C) Australia D) Azja
A) Smak B) Wzrok C) Zapach D) Przesłuchanie
A) 3-4 lata B) 7-8 lat C) 15-20 lat D) 10-12 lat
A) Równowaga B) Kamuflaż C) Pływanie D) Polowanie
A) Byk B) Doe C) Ogier D) Dzik
A) Poszukiwanie pożywienia B) Regulacja temperatury ciała C) Przyciąganie partnerów D) Zastraszanie drapieżników
A) Żerowanie w grupach B) Hibernacja C) Pielęgnacja społeczna D) Wspinaczka po drzewach
A) Odpoczynek na drzewach B) Polowanie na jedzenie C) Pływanie w wodzie D) Kopanie nor
A) Procyon lotor B) Bassariscus astutus C) Nasua nasua D) Nasua narica
A) Użytki zielone B) Lasy tropikalne C) Tundra D) Pustynie
A) Małe ssaki B) Ryba C) Liście D) Owoce i owady
A) Wszystkożerny B) Roślinożerny C) Mięsożerny D) Owadożerne
A) 8 B) 6 C) 2 D) 4
A) Olingi B) Kinkadzu C) Jazgory D) Kojoty
A) Argentyna B) Meksyk C) Brazylia D) Kolumbia
A) Dowody genetyczne (sekwencje cytochromu b) B) Zasięg geograficzny C) Badania behawioralne D) Różnice morfologiczne
A) Dwa razy dłuższa niż długość ciała. B) Połowa długości ciała. C) Krótsza niż długość ciała. D) Taka sama jak długość ciała.
A) Mają pierścienie, które obejmują cały ogon. B) Zakończone są puszkiem. C) Nie mają żadnych wzorów ani kolorów. D) Są chwytne, podobnie jak ogony kinkadżów.
A) Pumy B) Kinkajou C) Jaguarundis D) Oceloty
A) Nie potrafią schodzić z drzew. B) Ogonem do przodu, podobnie jak wiewiórki. C) Na boki, używając tylko tylnych nóg. D) Głową do przodu, ze względu na ich zdolność do obracania kostkami o więcej niż 180 stopni.
A) Języki majańskie B) Języki nahuatl C) Języki keczua D) Języki tupijskie Brazylii
A) Nie ma znaczącej różnicy w wielkości. B) Obie płcie mają dokładnie taką samą wielkość. C) Samice są większe niż samce. D) Samce mogą być prawie dwukrotnie większe niż samice.
A) Nasua narica B) Bassaricyon gabbii C) Nasua nasua D) Nasuella olivacea
A) Koati B) Nasua C) Tupí D) Quash
A) Monogamia (jeden partner) B) Niemoralność (niezobowiązujące związki) C) Polandria (samica z wieloma samcami) D) Poliginia (samiec z wieloma samicami)
A) Bassaricyon B) Felidae C) Nasuella D) Nasua
A) Duże, ostre zęby kłykwe. B) Płaskie zęby trzonowe służące do mielenia liści. C) Bardzo małe zęby sieczne, występujące tylko w niewielkiej ilości. D) Brak zębów.
A) Pustynie B) Las deszczowy C) Stoki górskie D) Step
A) Aktywne tylko w godzinach zmierzchu. B) Zazwyczaj aktywne w ciągu dnia, choć niektóre mogą wykazywać aktywność przez całą dobę. C) Aktywne w nocy. D) Aktywne tylko w nocy.
A) Pumy B) Małpy kapucynki białogłowe C) Węże boa D) Jaguary
A) Południowa Urugwaj B) Ameryka Środkowa C) Północna Europa D) Południowo-zachodnie Stany Zjednoczone
A) Sześć miesięcy B) Około 11 tygodni C) Trzy miesiące D) Dziewięć tygodni
A) Cumbria, Wielka Brytania B) Szkocja C) Irlandia D) Walia
A) Roślinożerne B) Wszystkożerne C) Owadożerne D) Mięsożerne
A) Trzy B) Siedem C) Dwa D) Pięć
A) Nie jest jasne, prawdopodobnie środek odstraszający owady lub znakowanie terenu. B) Aby przyciągnąć partnerów. C) W celu schłodzenia. D) Jako forma zabawy.
A) Niedźwiedź pręgowany B) Małpa-świnka C) Lis z ogonem w pierścienie D) Koat z pyszczkiem przypominającym ryj świni
A) Za pomocą dźwięków przypominających ćwierkanie. B) Poprzez machanie ogonem. C) Poprzez pozostanie w ciszy. D) Poprzez szczekanie. |