![]()
A) Acinonyx jubatus B) Felis catus C) Leptailurus serval D) Panthera leo
A) Australia B) Afryka C) Azja D) Ameryka Południowa
A) Lasy deszczowe B) Pustynie C) Użytki zielone D) Góry
A) Wilki B) Lwy C) Krokodyle D) Orły
A) 15-18 lat B) 10-12 lat C) 20-25 lat D) 5-7 lat
A) Wszystkożerny B) Roślinożerny C) Owadożerne D) Mięsożerny
A) 3 B) 1 C) 2 D) 4
A) Szczenię B) Płowy C) Kociak D) Cub
A) Zagrożony B) Wrażliwy C) Krytycznie zagrożony D) Najmniejsze obawy
A) 5-7 B) 2-4 C) 1 D) 8-10
A) Ryba B) Antylopa C) Ptaki D) Gryzonie
A) Samotnik B) Opakowanie C) Stado D) Kolonia
A) Drapieżnictwo B) Utrata siedlisk C) Kłusownictwo D) Zmiana klimatu
A) Małe uszy B) Krótki ogon C) Tępe pazury D) Długie nogi
A) Australia B) Azja C) Kraje Afryki subsaharyjskiej D) Ameryka Północna
A) 70–80 cm (28–31 cali) B) 54–62 cm (21–24 cale) C) 30–40 cm (12–16 cali) D) 100–120 cm (39–47 cali)
A) 3–6 kg (7–13 funtów) B) 9–18 kg (20–40 funtów) C) 25–35 kg (55–77 funtów) D) 50–70 kg (110–154 funtów)
A) Narodowy Park Khaudum B) Narodowy Park Luambe C) Narodowy Park Mudumu D) Obszar Dinder–Alatash
A) Step B) Las deszczowy C) Torfowiska D) Sawanna
A) Po miesiącu B) Po osiągnięciu dorosłości C) Gdy mają sześć miesięcy D) Po urodzeniu
A) Namibia B) Algieria C) Maroko D) Tunezja
A) „Urocza, plamista piękność” B) „Delikatna, subtelna kotka” C) „Mieszkanka lasu” D) „Szybki łowca”
A) Afrykański słon B) Żyrafa C) Afrykańska mysz polna D) Zebra
A) Częste polowania w grupach B) Regularne walki o terytorium C) Ciągła komunikacja werbalna D) Niewielkie interakcje społeczne
A) Poprzez drapanie drzew. B) Korzystając z gruczołów zapachowych znajdujących się na ich łapach. C) Za pomocą odchodów i śliny. D) Wyłącznie za pomocą dźwięków.
A) Dziewięć do dwunastu miesięcy B) Sześć do ośmiu miesięcy C) Jeden miesiąc D) Dwa do trzech miesięcy
A) Pięć B) Trzy C) Jeden D) Siedem
A) Johann Christian Daniel von Schreber w 1776 roku B) Gregor Mendel C) Charles Darwin D) Carl Linnaeus
A) 2010 B) 1997 C) 2006 D) 1986
A) Brązowy B) Szary C) Biały D) Czarny
A) Umiejętności łowieckie B) Lękliwość C) Łagodność D) Agresywność
A) Jeden miesiąc. B) Sześć miesięcy. C) Trzy tygodnie. D) Dwanaście miesięcy.
A) Za pomocą echolokacji B) Wykorzystując słuch C) Poprzez węch D) Wyłącznie za pomocą wzroku
A) Ponad 2 metry (6 stóp i 7 cali) B) Poniżej 1 metra (3 stóp) C) Dokładnie 1,5 metra (4 stopy i 11 cali) D) Około 3 metrów (9 stóp i 10 cali)
A) 80–97% B) 10–20% C) 50–70% D) 30–40%
A) Egipt B) Kenia C) Republika Południowej Afryki D) Nigeria
A) Miesiąc po urodzeniu B) Sześć miesięcy po urodzeniu C) W wieku sześciu miesięcy D) Dwa tygodnie po urodzeniu
A) Rasa kotów Bengal. B) Rasa kotów Perskich. C) Rasa kotów Syjamskich. D) Rasa kotów Savannah.
A) Załącznik I B) Załącznik III C) Załącznik II D) Nie jest wymieniony w Konwencji CITES
A) Po tym, jak opuszczą matkę B) Tylko wtedy, gdy są w pełni dorosłe C) Nigdy D) Zanim uzyskają swoje stałe zęby trzonowe
A) Tylko wiosną. B) Raz lub dwa razy w roku, w zależności od regionu. C) Każdego miesiąca. D) Tylko w miesiącach zimowych.
A) Kora drzew B) Owoce C) Trawa D) Liście
A) Francuski termin oznaczający zwierzę w paski B) (lobo-) cerval, co w języku portugalskim oznacza 'ryś' C) Łacińskie słowo oznaczające małego kota D) Nazwa plemienna pochodząca z Afryki
A) Niski, gardłowy pomruk B) Wysoki, świerkotliwy dźwięk C) Głośny ryk D) Głęboki, dudniący dźwięk |