Pingwin cesarski - Test
Pingwin cesarski
  • 1. Jaka jest naukowa nazwa pingwina cesarskiego?
A) Pinguinus impennis
B) Eudyptes chrysocome
C) Spheniscus demersus
D) Aptenodytes forsteri
  • 2. Gdzie głównie żyją pingwiny cesarskie?
A) Arktyka
B) Biegun północny
C) Antarktyda
D) Grenlandia
  • 3. Co jedzą pingwiny cesarskie?
A) Owady i robaki
B) Ryby, kalmary i kryl
C) Foki i ptaki
D) Rośliny i glony
  • 4. Który z poniższych gatunków jest naturalnym drapieżnikiem pingwinów cesarskich?
A) Foki lamparcie
B) Zabójcze wieloryby
C) Niedźwiedzie polarne
D) Wieloryby humbaki
  • 5. Jak długo pingwin cesarski może wstrzymywać oddech podczas nurkowania w poszukiwaniu pożywienia?
A) Do 45 minut
B) Do 5 minut
C) Do 20 minut
D) Do 10 minut
  • 6. Ile jaj składają pingwiny cesarskie na raz?
A) 4
B) 1
C) 2
D) 3
  • 7. Jak pingwiny cesarskie utrzymują ciepło w surowych temperaturach Antarktydy?
A) Noszenie grubych futer
B) Trzymanie się razem w dużych grupach
C) Bieganie w celu wytworzenia ciepła
D) Budowanie igloo
  • 8. Jakiego koloru jest upierzenie pingwina cesarskiego?
A) Czerwony i zielony
B) Różowy i fioletowy
C) Niebieski i żółty
D) Czarno-biały
Test utworzony z That Quiz — tu powstają i są oceniane testy z matematyki i innych dyscyplin.