A) Gryzoń B) Gad C) Płaz D) Ptak
A) Bagna B) Lasy deszczowe C) Góry D) Pustynie
A) Sandy Brown B) Czarny C) Biały D) Szary
A) Wzrok B) Przesłuchanie C) Zapach D) Smak
A) Kolonia B) Opakowanie C) Samotnik D) Stado
A) Krótki ogon B) Małe uszy C) Długie tylne nogi D) Małe płuca
A) Rozpylanie jadu B) Poprzez szybki skok C) Ukrywanie się na drzewach D) Naśladowanie innych zwierząt
A) Umiejętność skakania B) Biegłość we wspinaczce C) Prędkość kopania D) Umiejętności pływackie
A) Przyciąganie partnerów B) Obrona C) Równowaga D) Regulacja ciepła
A) Pustynia Sahara B) Pustynia Gobi C) Australijska pustynia D) Pustynia Arabska
A) Felidae B) Ursidae C) Canidae D) Dipodidae
A) Popołudnie B) Poranek C) Noc D) Wieczór
A) Zmiana klimatu B) Zanieczyszczenie C) Choroba D) Utrata siedlisk
A) Artiodactyla B) Gryzonie C) Naczelne D) Mięsożerne
A) Azja B) Afryka C) Ameryka Południowa D) Australia
A) Taniec B) Wokalizacje C) Język migowy D) Wysyłanie wiadomości tekstowych
A) Głód B) Starość C) Drapieżnictwo D) Choroba
A) 50 km/h (31 mil na godzinę) B) 24 km/h (15 mil na godzinę) C) 10 km/h (6,2 mili na godzinę) D) 100 km/h (62 mile na godzinę)
A) Przerywają jedzenie. B) Korzeniami, ponieważ w nich znajduje się najwięcej wody. C) Przechowują rośliny na później. D) Tylko liśćmi.
A) Włoski na spodzie stóp, zapewniające lepszą przyczepność. B) Płetwiaste stopy, umożliwiające pływanie w piasku. C) Długie pazury, służące do kopania nor. D) Gęste futro, chroniące przed zimnymi wiatrami.
A) Do długotrwałego biegu na duże odległości. B) Do pływania w wodzie. C) Do kopania nor w piasku. D) Do wykonywania chaotycznych skoków i ucieczki przed drapieżnikami.
A) Pygeretmus platyurus B) Allactaga bullata C) Stylodipus andrewsi D) Euchoreutes naso
A) Brak ogona B) Równy długości ciała C) Zawsze dłuższy niż całe ciało D) Krótszy niż ciało
A) Poprawia zdolności pływania. B) Zapewnia lepszy wzrok. C) Poprawia dwunożną lokomocję. D) Zwiększa zmysł węchu.
A) Cardiocranius paradoxus B) Dipus sagitta C) Euchoreutes naso D) Jaculus blanfordi
A) Dipodinae B) Allactaginae C) Cardiocraniinae D) Euchoreutinae
A) Stylodipus sungorus B) Dipus sagitta C) Jaculus orientalis D) Eremodipus lichensteini
A) Powolny wzrost wysokości koron zębowych odpowiada bardziej otwartemu i suchszemu ekosystemowi. B) Zęby są przystosowane do mielenia twardych skorup. C) Brak korelacji ze środowiskiem. D) Zapisy dentystyczne wskazują na przystosowania do spożywania mięsa.
A) 10–12 lat B) 15–20 lat C) 5–7 lat D) Około 2–3 lata
A) Nory wspólne, które zapewniają dodatkowe ciepło. B) Grupa gerbilli polujących razem. C) Tymczasowe zgromadzenie w celu rozmnażania. D) Termin określający młode osobniki gerbilli.
A) Materia roślinna B) Owady C) Przechowywane jedzenie D) Twarde nasiona
A) Przechowywanie zapasów jedzenia B) Ochrona podczas polowania w ciągu dnia C) Zimowanie D) Wychowywanie młodych
A) Scarturus vinogradovi B) Jaculus jaculus C) Stylodipus sungorus D) Allactaga severtzovi
A) Pygeretmus pumilio B) Jaculus blanfordi C) Scarturus elater D) Allactaga major
A) Oznaczanie terenu moczem B) Kąpiele w pyłku C) Ruchy ogona D) Vokalizacje (odgłosy)
A) Z pokarmu, który spożywają. B) Poprzez zbieranie rosy. C) Pijąc wodę z dostępnych źródeł. D) Spożywając zapasy wody.
A) Paradipus ctenodactylus B) Scarturus tetradactylus C) Jaculus orientalis D) Dipus sagitta
A) Gen shox2 B) Gen insuliny C) Gen hemoglobiny D) Gen keratyny
A) Wczesnym rankiem B) O zmierzchu C) W najgorętszych godzinach dnia D) W środku nocy
A) Mogą być poligamiczne (z jednym samcem i wieloma samicami). B) Poligamiczne (z jedną samicą i wieloma samcami). C) Ściśle monogamiczne (z jednym partnerem). D) Rozmnażanie bez udziału płci (bezwonne).
A) Cardiocraniinae B) Allactaginae C) Dipodinae D) Euchoreutinae
A) Mniej niż 2 cm B) Powyżej 1 metra C) Od 30 do 50 cm D) Od 4 do 26 cm (od 1,6 do 10,2 cala)
A) Węże B) Lwy C) Orły D) Sowy uszate (Athene noctua)
A) Podczas zimowej hibernacji B) Przez cały rok C) Jesienią D) Od marca do lipca |