A) Lemur catta B) Varecia variegata C) Cheirogaleus medius D) Microcebus murinus
A) Brazylia B) Indonezja C) Madagaskar D) Australia
A) Nocny B) Crepuscular C) Matutinal D) Dzienny
A) Indriidae B) Lepilemuridae C) Lemuridae D) Cheirogaleidae
A) Ostre pazury B) Grube futro C) Długi ogon D) Duże oczy
A) Agresja B) Letarg C) Medytacja D) Zabawność
A) Telepatia B) Wokalizacje i znakowanie zapachem C) Używanie języka migowego D) Sygnały wizualne i tańce
A) Wzrok B) Przesłuchanie C) Zapach D) Smak
A) Drapieżnictwo B) Zmiana klimatu C) Kłusownictwo D) Utrata siedlisk
A) Wspinaczka B) Czworonożność C) Dwunożność D) Skoki
A) 58 do 67 gramów (2,0 do 2,4 uncji) B) 30 do 40 gramów C) 100 do 150 gramów D) 75 do 90 gramów
A) Małpa z Ameryki Południowej (nowowiatrowa). B) Ssak naczelny z rzędu haplorrhini. C) Ssak naczelny z rzędu prymitywnych naczelnych (strepsirrhini). D) Naczelny prymitywny (prosimian).
A) Titilivaha B) Tsidy C) Pondiky D) Koitsiky
A) Jeden z dziesięciu osobników jest każdego roku ofiarą drapieżnika. B) Jeden z dwóch osobników jest każdego roku ofiarą drapieżnika. C) Nie stwierdza się przypadków polowań na te zwierzęta. D) Jeden z czterech osobników jest każdego roku ofiarą drapieżnika.
A) Wysoka, zazwyczaj rodzi się dwoje młodych w każdym okresie ciąży. B) Umiarkowana, zazwyczaj rodzi się troje młodych w każdym okresie ciąży. C) Niska, zazwyczaj rodzi się jedno młode w każdym okresie ciąży. D) Nie występuje w warunkach naturalnych.
A) Dziesięć lat B) Jeden rok C) Dwa lata D) Pięć lat
A) Do 20 lat B) Do 15 lat C) Do 5 lat D) Do 10 lat
A) Długotrwałe niedobory pożywienia B) Wzrost zagrożenia ze strony drapieżników C) Utrata nocnego trybu życia D) Migracja do nowych siedlisk
A) 120 dni B) 30 dni C) Około 60 dni D) 90 dni
A) Haplorhini B) Tarsiiformes C) Strepsirrhini D) Prosimii
A) Cebidae B) Platyrrhini C) Lorisiformes D) Lemuriformes
A) Sifaka Coquerela B) Mysiołinek rdzawoszary (M. griseorufus) C) Mysiołinek brązowy (M. rufus) D) Lemur pierścieniogoni
A) Jasnożółty B) Ciemnobrązowy C) Blady, białawy D) Czarny
A) Wszystkie są akrocentryczne. B) Wszystkie mają ramię o równej długości. C) Wszystkie są metacentryczne. D) Wszystkie mają tylko długi ramię.
A) 1968 B) 1975 C) 1989 D) 2008
A) Posiada błonę lśniącą (tapetum lucidum). B) Ma wzrok obuoczny. C) Nie ma zdolności widzenia w podczerwieni. D) Ma zdolność widzenia kolorów.
A) 44 chromosomy B) 66 chromosomów C) 52 chromosomy D) 78 chromosomów
A) Dotyk B) Wzrok C) Węch D) Słuch
A) Chodzą w pozycji wyprostowanej B) Skaczą jak żaba C) Poruszają się na czworakach D) Przesuwają się na brzuchu
A) Od kwietnia do września. B) Od czerwca do października. C) Od listopada do lutego. D) Od maja do sierpnia.
A) Rezerwat przyrody Mandena B) Tôlanaro C) Rzeka Onilahy lub jezioro Tsimanampetsotsa D) Narodowy park Ankarafantsika
A) Tylko w czasie pory deszczowej B) Mniej niż 10% C) Wyższy procent D) Żaden
A) Brzuch B) Ogon C) Grzbiet D) Nogi
A) Kot madagaskarski B) Mungo z ogonem w pierścienie C) Civet madagaskarski D) Aye-aye
A) Tropikalny las deszczowy B) Las wtórny C) Umiarkowany las liściasty D) Las pierwotny
A) Czarny B) Jasnoczerwony C) Ciemnobrązowy D) Białawy
A) John Frederick Miller B) Charles Darwin C) Louis Leakey D) Étienne Geoffroy Saint-Hilaire
A) 1777 B) 1834 C) 1931 D) 1972
A) 10 B) Co najmniej 17 C) 25 D) 5
A) Tundra B) Pustynia C) Umiarkowane lasy deszczowe D) Nizinne, tropikalne lasy suchostojowe
A) Brak zmian w diecie przez cały rok. B) Zwiększone spożycie węglowodanów w okresie hibernacji. C) Zwiększone spożycie białka w okresie ich największej aktywności. D) Zmniejszone spożycie pokarmu w okresie deszczów.
A) Strategie unikania zagrożenia B) Kamuflaż C) Budowanie wzmocnionych gniazd D) Fizyczna konfrontacja
A) Zmniejszenie liczby partnerów B) Zapewnienie większej masy ciała potomstwa C) Wybieranie wyłącznie dominujących samców D) Zwiększenie różnorodności genetycznej potomstwa
A) 25% B) 50% C) 97% D) 75%
A) Termity B) Mrówki C) Chrząszcze D) Koniki polne
A) Kanibalizm – atak na dorosłą samicę. B) Budowanie gniazd na ziemi. C) Migracje na duże odległości. D) Prowadzenie samotnego trybu życia.
A) Żaden z nich, śpią samotnie B) Samice C) Samce D) Zarówno samce, jak i samice w równym stopniu
A) Rdzawy wariant myszokształtnej (M. rufus) B) Czerwono-szary wariant myszokształtnej C) Szary wariant myszokształtnej D) Sifaka Coquerela
A) 50% B) 10% C) 5% D) Około 25%
A) Drapieżnik dużych ssaków. B) Padlinożerca. C) Roślinożerca. D) Zapylacz lokalnych gatunków roślin.
A) Odpędzanie owadów B) Organ równowagi C) Komunikacja z innymi lemurami D) Chwytanie gałęzi
A) Głównie mięsożerna. B) Ograniczona wyłącznie do owoców. C) Bardzo szeroki zakres pokarmów. D) Specjalizuje się w jednym rodzaju owadów.
A) Zmienia kolor, aby lepiej wtopić się w otoczenie. B) Może zwiększyć swoją objętość nawet czterokrotnie, magazynując tłuszcz. C) Traci całe futro. D) Staje się krótszy i cieńszy.
A) Pióra B) Błoto C) Martwe liście D) Trawa
A) Ukrywanie się pod skałami B) Ukrywanie się w norach pod ziemią C) Schronienie w dziurach w drzewach D) Wspinanie się na najwyższe gałęzie
A) 1,8 pikogramów B) 5,6 pikogramów C) 3,12 pikogramów D) 4,2 pikogramów |