A) Chlorocebus B) Cercopithecus C) Papio D) Makaka
A) Azja B) Australia C) Afryka D) Ameryka Północna
A) Oddziały B) Gaggle C) Stado D) Opakowanie
A) Są roślinożercami B) Są to zwierzęta nocne C) Są to zwierzęta wysoce społeczne D) Są to zwierzęta samotne
A) Owady B) Gady C) Ptaki D) Naczelne
A) Duże kły B) Jasne futro C) Długi ogon D) Rozpiętość skrzydeł
A) Statuetki pawianów B) Budowa ogrodzeń C) Znakowanie zapachem D) Sadzenie drzew
A) Opakowanie B) Pod C) Oddział D) Stado
A) Do przechowywania żywności B) Śpiewać C) Aby przyciągnąć partnerów D) Aby odstraszyć drapieżniki
A) 5 B) 7 C) 9 D) 3
A) 20-30 lat B) 40-50 lat C) 10-15 lat D) 5-7 lat
A) Babun chacma. B) Babun gwinejski. C) Babun hamadryjski. D) Babun oliwkowy.
A) Mandryl Kinda. B) Mandryl chacma. C) Mandryl hamadryjski. D) Mandryl oliwkowy.
A) Tygrysy, rekiny i węże. B) Krokodyle nilowe, lamparty, lwy i hieny. C) Kojoty, lisy i sowy. D) Wilki, niedźwiedzie i orły.
A) Babuny ustalają hierarchię społeczną obserwując zachowania związane z karmieniem. B) Babuny ustalają hierarchię społeczną obserwując zachowania pielęgnacyjne. C) Babuny ustalają hierarchię społeczną poprzez walki fizyczne. D) Babuny mogą ustalać hierarchię społeczną na podstawie wymiany dźwięków.
A) Wybór partnera B) Brak ustalonej struktury społecznej C) Brak samców D) Izolacja grup
A) Około 300 gramów B) Około 500 gramów C) Około 400 gramów D) Około 600 gramów
A) Babun hamadryjski. B) Babun Kinda. C) Babun chacma. D) Babun oliwny.
A) Długie, przypominające pysk psa, z ostremi zębami kłów. B) Sierściaste pyszczki z tępymi zębami. C) Krótkie, płaskie pyszczki bez zębów. D) Brak widocznych zębów kłów.
A) Ekosystem Maasai Mara B) Ekosystem Serengeti C) Ekosystem Tsavo D) Ekosystem Amboseli
A) Ogon B) Oczy C) Pośladki D) Ciało
A) Zabieranie młodych osobników B) Ignorowanie walki C) Poszukiwanie pomocy od samic D) Ucieczka
A) Hominidae B) Atelidae C) Cercopithecidae D) Pongidae
A) Pojedyncze potomstwo B) Trójki C) Czwórki D) Bliźniaki
A) Mieszane grupy B) Grupy składające się wyłącznie z samic C) Izolowane pary D) Grupy składające się z jednego samca
A) Babi B) Ra C) Osiris D) Anubis
A) Owadach B) Gryzonie C) Trawy D) Owoce
A) Poduszeczki na pośladkach. B) Skórzane poduszeczki. C) Amortyzatory skórne. D) Zrogowacenia kulszowe.
A) Wirus Ebola B) Grypa C) Wścieklizna D) Mycobacterium tuberculosis (pałeczka gruźlicza)
A) Babuny śpią w jaskiniach. B) Babuny śpią na otwartych polach. C) Babuny śpią w norach pod ziemią. D) Babuny śpią na drzewach, na wysokich skałach lub klifach.
A) Okres ciąży u babun wynosi około sześciu miesięcy. B) Okres ciąży u babun wynosi około dziewięciu miesięcy. C) Okres ciąży u babun wynosi około roku. D) Okres ciąży u babun wynosi około trzech miesięcy.
A) Większość samic pozostaje w tej samej grupie przez całe życie. B) Większość samic opuszcza grupę, w której się urodziła, po osiągnięciu dojrzałości płciowej. C) Większość samic opuszcza grupę, w której się urodziła, zanim osiągnie dojrzałość płciową. D) Większość samic opuszcza grupę, w której się urodziła, po urodzeniu potomstwa.
A) Samce zazwyczaj opuszczają grupę, w której się urodzili, po urodzeniu potomstwa. B) Samce zazwyczaj opuszczają grupę, w której się urodzili, po osiągnięciu dojrzałości płciowej. C) Samce zazwyczaj pozostają w grupie, w której się urodzili, przez całe swoje życie. D) Samce zazwyczaj opuszczają grupę, w której się urodzili, zanim osiągną dojrzałość płciową.
A) Nilowy krokodyl B) Bawole afrykańskie C) Czarna mamba D) Afryński pyton skalny
A) Dwupłciowość (różnice płciowe). B) Jednopłciowość (brak różnic płciowych). C) Homopłciowość (brak różnic płciowych). D) Wielopłciowość (różnorodność płciowa). |