A) Canidae B) Procyonidae C) Felidae D) Ursidae
A) Zespół B) Stado C) Opakowanie D) Stado
A) Azja B) Australia C) Afryka D) Ameryka Środkowa i Południowa
A) Wzrok B) Smak C) Zapach D) Przesłuchanie
A) 10-12 lat B) 7-8 lat C) 3-4 lata D) 15-20 lat
A) Polowanie B) Kamuflaż C) Pływanie D) Równowaga
A) Byk B) Doe C) Ogier D) Dzik
A) Regulacja temperatury ciała B) Poszukiwanie pożywienia C) Przyciąganie partnerów D) Zastraszanie drapieżników
A) Hibernacja B) Pielęgnacja społeczna C) Żerowanie w grupach D) Wspinaczka po drzewach
A) Pływanie w wodzie B) Kopanie nor C) Polowanie na jedzenie D) Odpoczynek na drzewach
A) Nasua narica B) Bassariscus astutus C) Procyon lotor D) Nasua nasua
A) Lasy tropikalne B) Pustynie C) Użytki zielone D) Tundra
A) Owoce i owady B) Liście C) Ryba D) Małe ssaki
A) Owadożerne B) Mięsożerny C) Roślinożerny D) Wszystkożerny
A) 6 B) 2 C) 4 D) 8
A) Jazgory B) Kinkadzu C) Olingi D) Kojoty
A) Meksyk B) Argentyna C) Brazylia D) Kolumbia
A) Badania behawioralne B) Dowody genetyczne (sekwencje cytochromu b) C) Różnice morfologiczne D) Zasięg geograficzny
A) Krótsza niż długość ciała. B) Dwa razy dłuższa niż długość ciała. C) Taka sama jak długość ciała. D) Połowa długości ciała.
A) Nie mają żadnych wzorów ani kolorów. B) Zakończone są puszkiem. C) Mają pierścienie, które obejmują cały ogon. D) Są chwytne, podobnie jak ogony kinkadżów.
A) Jaguarundis B) Pumy C) Oceloty D) Kinkajou
A) Głową do przodu, ze względu na ich zdolność do obracania kostkami o więcej niż 180 stopni. B) Ogonem do przodu, podobnie jak wiewiórki. C) Nie potrafią schodzić z drzew. D) Na boki, używając tylko tylnych nóg.
A) Języki majańskie B) Języki nahuatl C) Języki keczua D) Języki tupijskie Brazylii
A) Samce mogą być prawie dwukrotnie większe niż samice. B) Obie płcie mają dokładnie taką samą wielkość. C) Nie ma znaczącej różnicy w wielkości. D) Samice są większe niż samce.
A) Nasuella olivacea B) Nasua narica C) Bassaricyon gabbii D) Nasua nasua
A) Tupí B) Nasua C) Koati D) Quash
A) Poliginia (samiec z wieloma samicami) B) Niemoralność (niezobowiązujące związki) C) Polandria (samica z wieloma samcami) D) Monogamia (jeden partner)
A) Nasua B) Felidae C) Nasuella D) Bassaricyon
A) Brak zębów. B) Bardzo małe zęby sieczne, występujące tylko w niewielkiej ilości. C) Duże, ostre zęby kłykwe. D) Płaskie zęby trzonowe służące do mielenia liści.
A) Stoki górskie B) Las deszczowy C) Pustynie D) Step
A) Aktywne w nocy. B) Aktywne tylko w nocy. C) Zazwyczaj aktywne w ciągu dnia, choć niektóre mogą wykazywać aktywność przez całą dobę. D) Aktywne tylko w godzinach zmierzchu.
A) Małpy kapucynki białogłowe B) Pumy C) Jaguary D) Węże boa
A) Ameryka Środkowa B) Południowo-zachodnie Stany Zjednoczone C) Północna Europa D) Południowa Urugwaj
A) Sześć miesięcy B) Około 11 tygodni C) Dziewięć tygodni D) Trzy miesiące
A) Walia B) Irlandia C) Cumbria, Wielka Brytania D) Szkocja
A) Roślinożerne B) Owadożerne C) Mięsożerne D) Wszystkożerne
A) Siedem B) Trzy C) Pięć D) Dwa
A) Jako forma zabawy. B) Nie jest jasne, prawdopodobnie środek odstraszający owady lub znakowanie terenu. C) W celu schłodzenia. D) Aby przyciągnąć partnerów.
A) Małpa-świnka B) Koat z pyszczkiem przypominającym ryj świni C) Niedźwiedź pręgowany D) Lis z ogonem w pierścienie
A) Poprzez pozostanie w ciszy. B) Za pomocą dźwięków przypominających ćwierkanie. C) Poprzez szczekanie. D) Poprzez machanie ogonem. |