A) Leptailurus serval B) Acinonyx jubatus C) Felis catus D) Panthera leo
A) Azja B) Ameryka Południowa C) Australia D) Afryka
A) Lasy deszczowe B) Użytki zielone C) Góry D) Pustynie
A) Lwy B) Orły C) Krokodyle D) Wilki
A) 10-12 lat B) 5-7 lat C) 15-18 lat D) 20-25 lat
A) Wszystkożerny B) Owadożerne C) Mięsożerny D) Roślinożerny
A) 1 B) 4 C) 3 D) 2
A) Szczenię B) Cub C) Kociak D) Płowy
A) Wrażliwy B) Zagrożony C) Krytycznie zagrożony D) Najmniejsze obawy
A) 8-10 B) 1 C) 2-4 D) 5-7
A) Ptaki B) Ryba C) Antylopa D) Gryzonie
A) Opakowanie B) Samotnik C) Kolonia D) Stado
A) Zmiana klimatu B) Drapieżnictwo C) Utrata siedlisk D) Kłusownictwo
A) Tępe pazury B) Długie nogi C) Małe uszy D) Krótki ogon
A) Azja B) Australia C) Kraje Afryki subsaharyjskiej D) Ameryka Północna
A) 70–80 cm (28–31 cali) B) 54–62 cm (21–24 cale) C) 100–120 cm (39–47 cali) D) 30–40 cm (12–16 cali)
A) 3–6 kg (7–13 funtów) B) 25–35 kg (55–77 funtów) C) 50–70 kg (110–154 funtów) D) 9–18 kg (20–40 funtów)
A) Narodowy Park Luambe B) Obszar Dinder–Alatash C) Narodowy Park Khaudum D) Narodowy Park Mudumu
A) Las deszczowy B) Step C) Sawanna D) Torfowiska
A) Gdy mają sześć miesięcy B) Po urodzeniu C) Po miesiącu D) Po osiągnięciu dorosłości
A) Maroko B) Namibia C) Tunezja D) Algieria
A) „Urocza, plamista piękność” B) „Szybki łowca” C) „Mieszkanka lasu” D) „Delikatna, subtelna kotka”
A) Afrykański słon B) Żyrafa C) Afrykańska mysz polna D) Zebra
A) Ciągła komunikacja werbalna B) Niewielkie interakcje społeczne C) Częste polowania w grupach D) Regularne walki o terytorium
A) Wyłącznie za pomocą dźwięków. B) Poprzez drapanie drzew. C) Korzystając z gruczołów zapachowych znajdujących się na ich łapach. D) Za pomocą odchodów i śliny.
A) Sześć do ośmiu miesięcy B) Dwa do trzech miesięcy C) Jeden miesiąc D) Dziewięć do dwunastu miesięcy
A) Pięć B) Trzy C) Siedem D) Jeden
A) Gregor Mendel B) Charles Darwin C) Johann Christian Daniel von Schreber w 1776 roku D) Carl Linnaeus
A) 2010 B) 1997 C) 2006 D) 1986
A) Czarny B) Biały C) Szary D) Brązowy
A) Agresywność B) Łagodność C) Lękliwość D) Umiejętności łowieckie
A) Dwanaście miesięcy. B) Sześć miesięcy. C) Trzy tygodnie. D) Jeden miesiąc.
A) Poprzez węch B) Wykorzystując słuch C) Za pomocą echolokacji D) Wyłącznie za pomocą wzroku
A) Dokładnie 1,5 metra (4 stopy i 11 cali) B) Poniżej 1 metra (3 stóp) C) Około 3 metrów (9 stóp i 10 cali) D) Ponad 2 metry (6 stóp i 7 cali)
A) 30–40% B) 80–97% C) 10–20% D) 50–70%
A) Republika Południowej Afryki B) Kenia C) Nigeria D) Egipt
A) Sześć miesięcy po urodzeniu B) Miesiąc po urodzeniu C) Dwa tygodnie po urodzeniu D) W wieku sześciu miesięcy
A) Rasa kotów Savannah. B) Rasa kotów Syjamskich. C) Rasa kotów Perskich. D) Rasa kotów Bengal.
A) Załącznik II B) Nie jest wymieniony w Konwencji CITES C) Załącznik I D) Załącznik III
A) Nigdy B) Po tym, jak opuszczą matkę C) Tylko wtedy, gdy są w pełni dorosłe D) Zanim uzyskają swoje stałe zęby trzonowe
A) Każdego miesiąca. B) Tylko wiosną. C) Tylko w miesiącach zimowych. D) Raz lub dwa razy w roku, w zależności od regionu.
A) Trawa B) Owoce C) Liście D) Kora drzew
A) Francuski termin oznaczający zwierzę w paski B) Nazwa plemienna pochodząca z Afryki C) Łacińskie słowo oznaczające małego kota D) (lobo-) cerval, co w języku portugalskim oznacza 'ryś'
A) Niski, gardłowy pomruk B) Głęboki, dudniący dźwięk C) Wysoki, świerkotliwy dźwięk D) Głośny ryk |