A) Arktyka B) Las deszczowy Amazonii C) Pustynia Sahara D) Antarktyda
A) Ryby B) Trawa C) Foki D) Owoce leśne
A) Ciągłe poruszanie się B) Gęste futro i warstwa tłuszczu C) Zimowanie D) Noszenie ubrań
A) Dwie B) Jedna C) Trzy D) Cztery
A) Czarny B) Biały C) Fioletowy D) Pomarańczowy
A) Do 8 kilometrów B) Do 80 kilometrów C) Do 32 kilometrów D) Do 160 kilometrów
A) Wspinając się na drzewa. B) Korzystając z sieci rybackich. C) Pogoń za nimi na lądzie. D) Czekając w pobliżu otworów oddechowych w lodzie.
A) 1 rok B) 2 lata C) 3 lata D) 6 miesięcy
A) Brak pożywienia B) Drapieżniki, takie jak wilki C) Zmiany klimatyczne D) Polowania przez ludzi
A) Ursus arctos B) Ursus thibetanus C) Ursus maritimus D) Ursus americanus
A) Niedźwiedź brunatny B) Niedźwiedź czarny azjatycki C) Niedźwiedź labiryntowy D) Niedźwiedź grizzly
A) Podatne na zagrożenie B) Krytycznie zagrożone C) Narażone na wyginięcie D) Najmniejsze zmartwienie
A) Constantine John Phipps B) Thomas Pennant C) Björn Kurtén D) Carl Linneusz
A) isbjørn B) anguraq C) tattaq D) nanook
A) Kultury Netsilik B) Eskimosi (Inuici) C) Norwegowie D) Europejczycy
A) Thomas Pennant B) Constantine John Phipps C) Theodore Knottnerus-Meyer D) Carl Linnaeus
A) 1758 B) 1774 C) 1964 D) 1773
A) Björn Kurtén B) Carl Linnaeus C) Constantine John Phipps D) Thomas Pennant
A) Constantine John Phipps B) Carl Linnaeus C) Björn Kurtén D) Theodore Knottnerus-Meyer
A) U. m. tyrannus B) U. m. arctos C) U. m. maritimus D) U. m. albus-major
A) Theodore Knottnerus-Meyer B) Carl Linnaeus C) Constantine John Phipps D) Björn Kurtén
A) Tylko podczas krzyżowania się z niedźwiedziami brunatnymi B) Nie C) Tak D) Tylko w niektórych regionach
A) Kociowate B) Psowate C) Niedźwiedziowate D) Mrożkowate
A) Osiem B) Sześć C) Pięć D) Siedem
A) Dane z badań skamieniałości B) Kompletne sekwencje DNA mitochondrialnego C) Analiza behawioralna D) Badania dotyczące hybrydyzacji genetycznej
A) Syberia, Rosja B) Grenlandia C) Alaska, Stany Zjednoczone D) Prince Charles Foreland, Norwegia
A) Dieta owadożerna B) Dieta wszystkożerna C) Dieta mięsna, bogata w tłuszcze D) Dieta roślinożerna
A) 300–800 kg (660–1760 funtów) B) 200–500 kg C) 500–1000 kg D) 150–300 kg (330–660 funtów)
A) 100 procent B) 70 procent C) 30 procent D) 50 procent
A) 30–38 B) 28–36 C) 40–48 D) 34–42
A) Futro ma łuskowatą strukturę. B) Włosy ochronne są puste w środku. C) Gęsty podszerstek jest długi. D) Powierzchnia zewnętrzna, skierowana do przodu, rozprasza promieniowanie ultrafioletowe.
A) Zapewnia kamuflaż B) Zapobiega przegrzaniu C) Utrzymuje ciepło z warstwy tłuszczu D) Absorbuje ciepło
A) Osobniki z trójkolorowym widzeniem, umożliwiającym pełną percepcję kolorów. B) Widzenie obejmujące cały zakres ultrafioletu. C) Osobniki z dwukolorowym widzeniem, nie posiadające komórek czopków wrażliwych na zielone światło. D) Widzenie monochromatyczne (czarno-białe).
A) Alaska B) Rosja C) Grenlandia D) Islandia
A) Ssak lądowy B) Ssak latający C) Ssak morskiego pochodzenia D) Ssak pustynny
A) Ziołowy (xerofiliczny) B) Pagilożny C) Wodny (akwafilik) D) Ziemski (terafiliczny)
A) 10 B) Co najmniej 18 C) 5 D) 25
A) 50–70% B) 5–10% C) 15–40% D) 80–90%
A) Archipelag Kanadyjski B) Południowa Kanada C) Basen wschodni D) Basen zachodni
A) 38 000 km² B) 15 000 mil kwadratowych C) 3500 km² D) 7,5 mili dziennie
A) 154,2 kilometrów B) 6 km/h C) 3,4 dni D) 95,8 mil
A) Ofiara B) Roślinożerca C) Padlinożerca D) Najwyższy drapieżnik
A) Warstwa tłuszczowa B) Jaja C) Płetwy D) Skóra
A) Prowokowanie ich do panicznej ucieczki. B) Kopanie podwodnych tuneli. C) Polowanie w grupach. D) Czekanie, aż wyjdą na brzeg.
A) Żyją w stadach B) Żyją w grupach C) Żyją w koloniach D) Żyją samotnie
A) Pomruk B) Czuwanie C) Ryk D) Brzęczenie
A) Grupy matek z potomstwem B) Grupy żerujące na padlinie C) Hierarchie dominacji D) Stabilne sojusze
A) Odgłosy wokalne. B) Sygnały wizualne. C) Oznaczenia moczem na drzewach. D) Zapach wydzielany z poduszek stóp i pozostawiany na śladach.
A) Spożywanie wyłącznie materiału roślinnego B) Kanibalizm C) Unikanie kontaktu z innymi niedźwiedziami D) Polowanie w grupach
A) Surowa siła B) Skradanie i kamuflaż C) Szybkość w wodzie D) Koordynacja grupy
A) Polandria (monogamia żeńska). B) Poligynia z obroną samicy, poliamoria sekwencyjna lub rozwiązłość. C) Ścisła monogamia. D) Hermafrodytyzm.
A) Obejmują śpiewanie. B) Mogą być dość agresywne. C) Zawsze są spokojne. D) Wymagają budowania gniazd.
A) Po zakończeniu okresu godowym B) Przed rozpoczęciem okresu godowego C) W miesiącach letnich D) W okresie wiosennym
A) Zawsze panuje w nich temperatura poniżej zera. B) Są otwarte ku niebu. C) Nie mają stropu. D) Temperatura wewnątrz może być znacznie wyższa niż na zewnątrz.
A) Zapłodniona zarodek nie rozpoczyna rozwoju aż do jesieni. B) Zagnieżdżanie embrionu następuje natychmiast po zapłodzeniu. C) Zagnieżdżanie zachodzi podczas parowania. D) Nie dochodzi do zagnieżdżenia.
A) 1 kilogram (2,2 funta) B) 5 kilogramów (11 funtów) C) Około 600 gramów (21 uncji) D) 10 kilogramów (22 funty)
A) Rodzą się z otwartymi oczami. B) Po miesiącu C) Natychmiast po urodzeniu D) Po sześciu miesiącach
A) Są one chronione tylko w określonych porach roku. B) Ochrona jest ograniczona do konkretnych regionów. C) W Stanach Zjednoczonych nie ma żadnych prawnych przepisów chroniących niedźwiedzie polarne. D) Od 2008 roku są one uznawane za gatunki zagrożone na mocy amerykańskiej Ustawy o Zagrożonych Gatunkach.
A) XVIII wiek B) XX wiek C) XIII wiek D) VII wiek
A) wspinaczka B) latanie C) kopanie D) pływanie
A) James Cook B) Vitus Bering C) John Franklin D) Horatio Nelson
A) A Voyage to Hudson's Bay B) Nihon Shoki C) Konungs skuggsjá D) Histoire Naturelle
A) polowanie B) rolnictwo C) eksploracja D) handel
A) skóra B) mięso C) wątroba D) tłuszcz
A) Carnegie Steel Company B) Hudson's Bay Company C) British East India Company D) Royal Dutch Shell
A) na podłogach B) zawieszone na ścianach C) umieszczone w ołtarzach D) jako gobeliny
A) Henry Ellis B) Horatio Nelson C) Comte de Buffon D) Constantine Phipps
A) 50 ataków B) 73 ataki C) 100 ataków D) 30 ataków
A) Samice broniące swoich młodych. B) Starsze samce. C) Dorosłe samice. D) Samce, zazwyczaj młode osobniki.
A) Niedźwiedzie czarne (amerykańskie) B) Niedźwiedzie polarne C) Niedźwiedzie grizzly D) Niedźwiedzie brunatne
A) Sztuczny śnieg i lód oddzielone fosami B) Warunki, które naśladowały naturalne środowisko zwierzęcia C) Duże klatki ze szklanymi ścianami D) Betonowe platformy
A) Ibuprofen B) Fluoksetyna (Prozac) C) Kwas acetylosalicylowy (Aspirin) D) Melatonina
A) Menagerie Bostocka i Wombwella B) Wilhelm Hagenbeck C) Ursula Böttcher D) Cirque Krone
A) Ogród Zoologiczny w Detroit B) Ogród Zoologiczny Hellabrunn C) Ogród Zoologiczny w Filadelfii D) Tierpark Hagenbeck
A) Nuliajuk B) Torngarsuk C) Orion D) Bjarndýrakóngur
A) Torngarsuk B) Carmichael C) Aurora D) Nuliajuk
A) Klastra Hyady B) Pas Oriona C) Aldebaran D) Klastra Plejades
A) Opowieść o Auðunie ze Zachodnich Fiordów B) Niewygodna prawda C) Hauksbók D) Carta marina
A) Opowieść o Auðunie z Fiordów Zachodnich B) W tekstach pojawia się postać bjarndýrakóngur. C) Carta marina D) Hauksbók
A) Biały świt (1974) B) Seria filmów "Mroczne Materie" C) The Big Show (1961) D) Igloo (1932)
A) National Geographic B) World Wide Fund for Nature (WWF) C) Nissan D) Greenpeace
A) Ochrona niedźwiedzi polarnych B) Świadomość problemów związanych ze zmianami klimatycznymi C) Ocieplenie globalne D) Kultura Inuitów
A) Pas Oriona B) Hiady C) Klatka D) Aldebarana |