A) Gryzoń B) Ptak C) Gad D) Płaz
A) Góry B) Pustynie C) Bagna D) Lasy deszczowe
A) Czarny B) Biały C) Sandy Brown D) Szary
A) Zapach B) Smak C) Wzrok D) Przesłuchanie
A) Opakowanie B) Samotnik C) Kolonia D) Stado
A) Krótki ogon B) Małe płuca C) Długie tylne nogi D) Małe uszy
A) Rozpylanie jadu B) Ukrywanie się na drzewach C) Naśladowanie innych zwierząt D) Poprzez szybki skok
A) Prędkość kopania B) Biegłość we wspinaczce C) Umiejętności pływackie D) Umiejętność skakania
A) Regulacja ciepła B) Przyciąganie partnerów C) Obrona D) Równowaga
A) Pustynia Gobi B) Pustynia Sahara C) Pustynia Arabska D) Australijska pustynia
A) Ursidae B) Dipodidae C) Felidae D) Canidae
A) Poranek B) Popołudnie C) Noc D) Wieczór
A) Choroba B) Zanieczyszczenie C) Utrata siedlisk D) Zmiana klimatu
A) Artiodactyla B) Gryzonie C) Naczelne D) Mięsożerne
A) Australia B) Afryka C) Ameryka Południowa D) Azja
A) Język migowy B) Wokalizacje C) Taniec D) Wysyłanie wiadomości tekstowych
A) Choroba B) Starość C) Drapieżnictwo D) Głód
A) 50 km/h (31 mil na godzinę) B) 100 km/h (62 mile na godzinę) C) 24 km/h (15 mil na godzinę) D) 10 km/h (6,2 mili na godzinę)
A) Przechowują rośliny na później. B) Przerywają jedzenie. C) Korzeniami, ponieważ w nich znajduje się najwięcej wody. D) Tylko liśćmi.
A) Gęste futro, chroniące przed zimnymi wiatrami. B) Włoski na spodzie stóp, zapewniające lepszą przyczepność. C) Płetwiaste stopy, umożliwiające pływanie w piasku. D) Długie pazury, służące do kopania nor.
A) Do pływania w wodzie. B) Do wykonywania chaotycznych skoków i ucieczki przed drapieżnikami. C) Do kopania nor w piasku. D) Do długotrwałego biegu na duże odległości.
A) Allactaga bullata B) Stylodipus andrewsi C) Pygeretmus platyurus D) Euchoreutes naso
A) Zawsze dłuższy niż całe ciało B) Krótszy niż ciało C) Równy długości ciała D) Brak ogona
A) Zwiększa zmysł węchu. B) Poprawia zdolności pływania. C) Zapewnia lepszy wzrok. D) Poprawia dwunożną lokomocję.
A) Euchoreutes naso B) Jaculus blanfordi C) Dipus sagitta D) Cardiocranius paradoxus
A) Euchoreutinae B) Dipodinae C) Cardiocraniinae D) Allactaginae
A) Stylodipus sungorus B) Dipus sagitta C) Eremodipus lichensteini D) Jaculus orientalis
A) Brak korelacji ze środowiskiem. B) Zęby są przystosowane do mielenia twardych skorup. C) Zapisy dentystyczne wskazują na przystosowania do spożywania mięsa. D) Powolny wzrost wysokości koron zębowych odpowiada bardziej otwartemu i suchszemu ekosystemowi.
A) 10–12 lat B) 15–20 lat C) Około 2–3 lata D) 5–7 lat
A) Termin określający młode osobniki gerbilli. B) Nory wspólne, które zapewniają dodatkowe ciepło. C) Tymczasowe zgromadzenie w celu rozmnażania. D) Grupa gerbilli polujących razem.
A) Przechowywane jedzenie B) Materia roślinna C) Twarde nasiona D) Owady
A) Wychowywanie młodych B) Przechowywanie zapasów jedzenia C) Zimowanie D) Ochrona podczas polowania w ciągu dnia
A) Scarturus vinogradovi B) Allactaga severtzovi C) Jaculus jaculus D) Stylodipus sungorus
A) Scarturus elater B) Allactaga major C) Jaculus blanfordi D) Pygeretmus pumilio
A) Oznaczanie terenu moczem B) Ruchy ogona C) Kąpiele w pyłku D) Vokalizacje (odgłosy)
A) Z pokarmu, który spożywają. B) Spożywając zapasy wody. C) Pijąc wodę z dostępnych źródeł. D) Poprzez zbieranie rosy.
A) Scarturus tetradactylus B) Jaculus orientalis C) Dipus sagitta D) Paradipus ctenodactylus
A) Gen keratyny B) Gen shox2 C) Gen insuliny D) Gen hemoglobiny
A) W najgorętszych godzinach dnia B) O zmierzchu C) Wczesnym rankiem D) W środku nocy
A) Mogą być poligamiczne (z jednym samcem i wieloma samicami). B) Ściśle monogamiczne (z jednym partnerem). C) Rozmnażanie bez udziału płci (bezwonne). D) Poligamiczne (z jedną samicą i wieloma samcami).
A) Euchoreutinae B) Dipodinae C) Allactaginae D) Cardiocraniinae
A) Powyżej 1 metra B) Mniej niż 2 cm C) Od 30 do 50 cm D) Od 4 do 26 cm (od 1,6 do 10,2 cala)
A) Sowy uszate (Athene noctua) B) Lwy C) Orły D) Węże
A) Od marca do lipca B) Przez cały rok C) Podczas zimowej hibernacji D) Jesienią |