![]()
A) Leptailurus serval B) Panthera leo C) Acinonyx jubatus D) Felis catus
A) Azija B) Avstralija C) Južna Amerika D) Afrika
A) Puščave B) Travišča C) Gore D) Deževni gozdovi
A) Eagles B) Volkovi C) Krokodili D) Lions
A) 5-7 let B) 10-12 let C) 15-18 let D) 20-25 let
A) Najmanj zaskrbljujoče B) Ogrožen C) Kritično ogrožen D) Ranljivi
A) Dolge noge B) Kratek rep C) Tupe kremplje D) Majhna ušesa
A) Fawn B) Cub C) Mladiček D) Maček
A) Plenjenje B) Podnebne spremembe C) Predatorstvo D) Izguba habitata
A) Čreda B) Paket C) Kolonija D) Osamljeni
A) Rastlinojedi B) Mesojedci C) Vsejedi D) Žužkojedi
A) 3 B) 2 C) 1 D) 4
A) Ribe B) Ptice C) Antilopa D) Glodavci
A) 1 B) 2-4 C) 5-7 D) 8-10
A) Države podsaharske Afrike B) Avstralija C) Azija D) Severna Amerika
A) 30–40 cm (12–16 palcev) B) 100–120 cm (39–47 palcev) C) 54–62 cm (21–24 palcev) D) 70–80 cm (28–31 palcev)
A) 9–18 kg (20–40 lb) B) 3–6 kg (7–13 lb) C) 25–35 kg (55–77 lb) D) 50–70 kg (110–154 lb)
A) Izključno z vidom B) Z vonjem C) Z uporabo eholokacije D) Z uporabo sluha
A) Več kot 2 metra (6 čevljev in 7 palcev). B) Manj kot 1 meter (3 čevlji). C) Natančno 1,5 metra (4 čevlji in 11 palcev). D) Približno 3 metra (9 čevljev in 10 palcev).
A) Z uporabo vonjalnih žlez na tačkah. B) Z blatom in slinejo. C) Z drgnjenjem po drevesih. D) Izključno z vokalizacijo.
A) Samo spomladi. B) Vsak mesec. C) Enkrat ali dvakrat na leto, odvisno od regije. D) Samo v zimskih mesecih.
A) En mesec B) Dva do tri mesece C) Šest do osem mesecev D) Devet do dvanajst mesecev
A) En mesec starosti B) Tri tedne starosti C) Šest mesecev starosti D) Dvanajst mesecev starosti
A) Francoska beseda za žival z vzorci B) '(lobo-) cerval', kar v portugalščini pomeni ris C) Latinska beseda za mačko D) Ime plemena iz Afrike
A) Johann Christian Daniel von Schreber, leta 1776 B) Carl Linnaeus C) Gregor Mendel D) Charles Darwin
A) Pet B) Ena C) Tri D) Sedem
A) 'Hitri lovec' B) 'Majčka, nežna mačka' C) 'Prebivalec gozdov' D) 'Pikasta lepota'
A) 1986 B) 1997 C) 2010 D) 2006
A) Strahljivost B) Agresivnost C) Pripravljenost na družbo D) Lovske sposobnosti
A) Egipt B) Kenija C) Južna Afrika D) Nigerija
A) Črna B) Rjava C) Bela D) Siva
A) Alžirija B) Namibija C) Maroko D) Tunizija
A) Savane B) Deževni gozdovi C) Močvirja D) Travniki
A) Nacionalni park Mudumu B) Nacionalni park Khaudum C) Narodni park Dinder–Alatash D) Nacionalni park Luambe
A) Redne teritorialne bitke B) Pogosto skupinsko lovljenje C) Majhna družbena interakcija D) Nenehna vokalna komunikacija
A) Nizko riganje B) Globok grmenje C) Visokotonen cvrk D) Glasen rjoh
A) 30–40% B) 50–70% C) 10–20% D) 80–97%
A) Žirafa B) Afriški slon C) Zebra D) Afriška travnička podgana
A) Ko so stari šest mesecev B) Ko dosežejo polnoletnost C) Po enem mesecu D) Ob rojstvu
A) Listje B) Kora C) Trava D) Sadje
A) Dve tedna po rojstvu B) Šest mesecev po rojstvu C) Mesec dni po rojstvu D) Ob starosti šest mesecev
A) Nikoli B) Preden si prinesejo trajne sekalne zobe C) Po tem, ko zapustijo mater D) Šele ko so popolnoma odrasli
A) Ni navedena v Konvenciji CITES B) Priloga II C) Priloga I D) Priloga III
A) Pasma mačk Perska. B) Pasma mačk Savannah. C) Pasma mačk Siamka. D) Pasma mačk Bengal. |